ביום שישי, 9.3.18, התנהלו עימותים בין צעירים לבין חיילים בכניסה ליריחו. במהלכם, עצרו החיילים את עבד א-רחים רית' שעבר במקום, הוציאו אותו ממכוניתו, אזקו את ידיו והושיבו אותו למשך כשעתיים על אי תנועה סמוך. את מכוניתו הציבו החיילים באמצע הכביש כשהם מסתתרים מאחורי דלתותיה. רית' נפצע מהאבנים ונזקק לטיפול רפואי ומכוניתו נפגעה. העובדה שהחיילים הרשו לעצמם לעשות שימוש אינסטרומנטאלי כזה בעובר אורח תמים, תוך סיכונו, רק חושפת עד כמה שגור השימוש השרירותי שעושה הצבא בכוחו ברחבי הגדה, מדי יום, מזה יותר מחמישים שנה.
בינואר-פברואר 2017 הגיעו כוחות צבא גדולים בלילה לכפרים בית פוריכ ולבורין שבמחוז שכם, נכנסו לבתים והעירו את יושביהם על טפם. בבית פוריכ הפכו החיילים את בית אחת המשפחות למרכז חקירות ובבורין כפו על צעירים לשמש להם מגנים אנושיים. התנהלות זו ממחישה שוב כיצד הצבא מנצל לרעה את כוחו וסמכותו כדי להפר את שגרת חייהן של משפחות, שבניהן לא נחשדו בדבר, להטיל עליהן אימה ולפגוע בפרטיותן. מערכת הביטחון עושה שימוש גורף בכוחה, כשהיא נתלית בהצדקות ביטחוניות קלושות כדי להצדיק כניסות תכופות ושרירותיות לבתי התושבים.
לאחר מבצע עופרת יצוקה פנה בצלם לפרקליטות הצבאית בדרישה לחקור 20 מקרים שבהם העלה תחקיר בצלם חשד חמור כי הצבא פעל בניגוד להוראות המשפט ההומניטארי הבינלאומי וכי הנפגעים לא היו חמושים ולא היו מעורבים בצורה כלשהי בלחימה. לפניכם תיאור המקרים ומצב החקירה.
בצלם מברך על מינויו של המשפטן ריצ'רד גולדסטון לראשות משלחת הבדיקה שיזמה מועצת זכויות האדם של האו"ם לאירועי הלחימה בעזה, ובמיוחד על העובדה שהמנדט שהוגדר למשלחת מתייחס להפרות של המשפט ההומניטארי הבינלאומי משני הצדדים, ברצועת עזה ובישראל.
בצלם מברך על עצם החלטתו של הפרקליט הצבאי הראשי לפתוח בחקירה פלילית. החקירה נפתחה בעקבות דיווחים, שחלקם נמסרו על-ידי בצלם, ובעקבות פסיקת בג"ץ בנושא. עם זאת קורא לפצ"ר שלא להסתפק בעונש משמעתי קל.
על-פי עדותו של מג'ד ר'אנם, הורו לו החיילים לערוך חיפוש בבית שכניו ולאחר-מכן הושיבו אותו בסמוך לג'יפ. כשנפתחה אש לעבר הג'יפ סירבו החיילים להכניסו פנימה או לשחררו.
במהלך פעולת הצבא בשכם בחודש פברואר כפו חיילים על שני ילדים, ילדה בת 11 ונער בן 15, להוביל אותם לבתים בקסבה. החיילים הורו לילדים להיכנס לבתים לפניהם בעת שסרקו אותם.
תחקיר בצלם: צה"ל השתמש באזרחים פלסטינים, בהם קטינים, כבמגנים אנושיים במהלך חילופי אש בבית חנון.
ב-6.10.05 אסר בג"ץ על צה"ל להשתמש באזרחים פלסטיניים לביצוע פעילות צבאית. ב-17.11.05 הגישה הפרקליטות לבג"ץ בקשה לדיון נוסף בעניין. שר הביטחון שאול מופז הודיע כי הוא מעוניין להופיע בפני בג"ץ ולהסביר את חשיבות הנושא.
בג"ץ קבע היום כי השימוש באזרחים פלסטינים במסגרת פעילות צבאית הוא בלתי-חוקי. פסק-הדין ניתן בעתירה שהוגשה בשנת 2002 על-ידי שבעה ארגונים לזכויות האדם.
משטר הכיבוש הישראלי כרוך ממהותו בהפרה שיטתית של זכויות האדם. בצלם פועל במטרה להביא לסיומו, מתוך הכרה שרק בדרך זו ניתן לממש עתיד בו זכויות האדם, דמוקרטיה, חירות ושוויון יובטחו לכל בני האדם – פלסטינים וישראלים – החיים בין הירדן לים.