החודש בבצלם:
רוצים לקרוא עוד על מצוקת המים בעזה? פרק נוסף של בלוג הצילום שלנו לוקח אתכם לשם. ארגון הבריאות העולמי קבע כי צריכה מינימלית של מים עומדת על 100 ליטרים לנפש, ליום, ובשעה שאזרחי ישראל נהנים מצריכה של כ-200 ליטרים לנפש ביום – בעזה היא עומדת על 88 ליטרים בלבד. המספר הזה אינו מפתיע: אקוויפר החוף, מקור המים הזמין היחיד עבור תושבי עזה, מזוהם עקב שאיבת יתר וחדירת מי שפכים, ו-97% ממימיו מסוכנים לשתייה. חמור יותר - הערכות מדברות על כך שכ-68% מהמים המים המותפלים, אותם רוכשים התושבים מספקים פרטיים לשתייה ולבישול, מזוהמים גם הם.
פרק אחר בבלוג הצילום עוסק במדיניות הריסת הבתים בגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים. מתחילת השנה ועד סוף מאי 2020 הרסה ישראל ברחבי הגדה (להוציא מזרח ירושלים) 30 יחידות דיור. כתוצאה מכך 130 בני אדם איבדו את ביתם, 68 מהם קטינים. במזרח ירושלים הרסה ישראל 31 יחידות דיור ו-112 בני אדם, בהם 53 קטינים, איבדו את ביתם. פלסטינים נאלצים לבנות ללא היתרים לא מבחירה אלא בגלל שישראל מסרבת להנפיק להם כאלה. כך, הם נאלצים לחיות באי וודאות, תחת איום מתמיד בהריסה של בתיהם, של מקורות פרנסתם ושל התשתיות עליהן הם מתבססים. כך הולכים ההורסים.
אלימות מתנחלים כלפי פלסטינים – פגיעה בגופם, ברכושם ובאדמותיהם – הפכה כבר מזמן לחלק משגרת הכיבוש ולאחרונה תיעדנו מקרי אלימות רבים כאלה שהתרחשו בכל רחבי הגדה המערבית: עשרות מתנחלים יצאו לתקיפות ופשיטות מאורגנות, ששיבשו את חייהם של פלסטינים, איימו עליהם וגרמו להם לחבלות ונזקים: במהלך יוני, לדוגמה, תיעדנו 31 אירועי אלימות שונים, בהם 9 מקרי תקיפה גופנית, 5 תקיפות בתים ו-11 מקרים במהלכם נגרם נזק לרכוש ולתוצרת חקלאית. בשלושה מקרים נוספים נגרם נזק לרכוש פרטי. כך נראית אלימות מתנחלים בשירות המדינה.
כמה קל להפוך את היוצרות, ולהלבין תקיפה אלימה של פלסטינים בידי חיילים על-ידי האשמת הקורבן. בשני מקרים שבצלם תיעד באפריל ובמאי, מתנחלים ניסו להפוך את היוצרות: הם תקפו פלסטינים ואחר כך – כמו קוזאק נגזל – טענו שאלו תקפו אותם. במקרים המתוארים הקורבנות מצאו עצמם מותקפים פעמיים: בפעם הראשונה על-ידי המתנחלים – בגיבוי הרשויות, ובפעם השנייה על-ידי הרשויות – בעידוד המתנחלים.
במקרה אחר, חיילים נקטו בדרך דומה והאשימו את הקורבנות ב"ניסיון פיגוע". בבוקר יום שני, 25.5.20, פורסם בכלי התקשורת כי שני פלסטינים ניסו לדקור חיילים בגדה המערבית. אולם, כפי שהעלו בדיקה של עיתון הארץ ותחקיר בצלם, לאמיתו של דבר מתנחל, המלווה בחיילים, הגיע לשדה בו קצרו בני משפחה פלסטינית תלתן, לא רחוק מתורמוסעיא. תחילה הורו להם החיילים לכרוע ברך ובהמשך ירו בשניים מהם וסירבו להגיש להם עזרה. שיתוף פעולה בין הצבא לבין מתנחלים במעשי אלימות אינו דבר חדש ובצלם דיווח על התנהלות זו פעמים רבות.
אשר לשגרת הכיבוש: עשרות חיילים פלשו לשני בתים במחנה הפליטים אל-פוואר, בחיפוש אחר שלושה מבני משפחת אבו השהש, ותקפו בני משפחה שלא נחשדו בדבר. בבית הראשון הם היכו שלושה מבני המשפחה ופוצצו ארון חשמל, בשני שיסו בדיירים כלב והיכו אחד מהם. מיד לאחר פעולת החיילים התקשר איש שב"כ אל בני המשפחה ודרש כי בני משפחה אחרים, שלא נכחו במקום, יסגירו את עצמם. באחד המקרים איים איש השב"כ כי חיילים יגיעו לבית שוב ויהפכו אותו ל"שדה קרב". כניסות חיילים באישון לילה לבתי פלסטינים, כשהם מעירים את כל בני הבית, בהם ילדים, הפכו כבר מזמן לחלק משגרת הכיבוש האלימה. זוהי רק דוגמא נוספת לאופן שבו מנצל הצבא את כוחו, גם בימים אלה של מגפה וכשסגר מוטל על רוב הגדה המערבית.
בצלם בתקשורת:
"אם הערכים שלנו הם עליונות על פלסטינים, אז כן, אני בוגד". מנכ"ל בצלם לא נבהל מסיפוח. חגי אלעד בראיון עם רוית הכט בהארץ. הרגת פלסטיני? תקבל עבודות רס"ר, מאמר דעה של עמית גילוץ, דובר בצלם, ב-ynet. העונש המסתמן לחייל שירה למוות בפלסטיני שטיפל בפצוע: 3 חודשי עבודות שירות, אוהד חמו ב-N12. החללית של איחוד האמירויות לא נותנת תקווה לפלסטינים, מאמר דעה של חגי אלעד, מנכ"ל בצלם, בהארץ. לפי שופט המחוזי, אי שוויון צריך ליישם באופן שוויוני, עו"ד יעל שטיין, מנהלת המחקר בבצלם, בטור דעה בשיחה מקומית. רוצים תכנון? לִמְדּוּ מממשלת ארץ ישראל, עמירה הס בהארץ. נורת האזהרה מפני אלימות משטרתית היתה צריכה להידלק כאן מזמן, נגה וולף בשיחה מקומית.
|
|
|
|