מרכז העיר חברון

 
רקע
דיווחים בנושא
עדויות בנושא
פרסומים בנושא
   
רשימת אירועי אלימות והתנכלות מתנחלים
רשימת אירועי אלימות והתנכלות אנשי כוחות הביטחון

חברון: ההתנחלות הישראלית בשכונת א-ראס
מסמך מעקב, אוקטובר 2007

ב-19.3.2007 הוקמה בחברון התנחלות חדשה בלב השכונה הפלסטינית א-ראס, ובחודשים שחלפו מאז, על אף החלטה של שר הביטחון דאז לפנותה, רק התבססה והלכה. לאחרונה חוברה ההתנחלות לרשת החשמל, ובמקום מתבצעות עבודות שיפוץ ובנייה.

מאז הקמת ההתנחלות התגברו באופן ניכר הפגיעות בפלסטינים תושבי אזור זה ובזכויות האדם שלהם. הפלסטינים סובלים הן מנחת זרועם של מתנחלים והן מזו של אנשי כוחות הביטחון הישראליים שנערכו מחדש להגנה על ההתנחלות. ממעקב שערכו בצלם והאגודה לזכויות האזרח עולה כי הפגיעות הנגרמות לתושבי האזור הפלסטינים כתוצאה מהקמת ההתנחלות ומההימנעות מפינוייה מתבצעות על בסיס יומיומי וכי הן כוללות בין היתר:

  • התנכלות ואלימות מצד מתנחלים השוהים בהתנחלות החדשה, אלימות המתבצעת בהיקף נרחב ולנגד עיניהם של אנשי כוחות הביטחון הנמצאים במקום;
  • התנכלויות ואלימות מצד כוחות הביטחון שהוצבו בהתנחלות החדשה או בסמוך לה;
  • איסורים מוגברים על התנועה הנאכפים על-ידי כוחות הביטחון הישראליים.
  • הימנעות מאכיפת חוק על מתנחלים אלימים

בחצי השנה הראשונה להתנחלות בשכונת א-ראס תיעדו בצלם והאגודה לזכויות האזרח עשרות רבות של מקרים שבהם מתחלים תקפו פלסטינים באזור זה. בין השאר תועדו מקרים של הכאה, חסימת מעבר, השחתת רכוש, יידוי אבנים וביצים, זריקת אשפה, בקבוקי זכוכית ובקבוקים מלאים בשתן, השתנה ממבנה ההתנחלות אל הרחוב, יריקות, איומים וקללות.

ילד מההתנחלות החדשה זורק אבן ברחוב שלפני ההתנחלות. צילום: באסם ג'עברי, 5.5.07.
ילד מההתנחלות החדשה זורק אבן ברחוב שלפני ההתנחלות. צילום: באסם ג'עברי, 5.5.07.

תקיפות מתנחלים את תושבי השכונה הפלסטינים מתבצעות מדי יום, לאור יום ולעיני החיילים והשוטרים הרבים שמאבטחים את ההתנחלות. הצבא הקים על גג מבנה ההתנחלות עמדה מאוישת ומחסום דרכים בסמוך לה, כך שלא תיתכן התקפה באזור זה שתיעלם מעיניהם הבוחנות של אנשי כוחות הביטחון. אך בדומה לשאר השכונות במרכז חברון שבהן הוקמו התנחלויות ישראליות, שוטרים וחיילים העדים להתקפות אלימות אינם עושים די, ולא פעם אינם עושים דבר, כדי למנוע את ההתקפות ולאכוף את החוק על מתנחלים אלימים ופורעי חוק. במקרים רבים, תושבים שניסו לפנות לעזרתם של כוחות הביטחון הנמצאים במקום זכו לתשובה כי כל אחריותם היא להגן על המתנחלים.

פגיעות מצד אנשי כוחות הביטחון הישראלים

אלימות מצד אנשי צבא ומשטרה כלפי פלסטינים אינה תופעה חריגה במרכז חברון. עם הקמת ההתנחלות בשכונת א-ראס תגברו כוחות הביטחון את כוחותיהם באזור, ובאחת גברו אף מקרי ההטרדה, היחס המשפיל והאלימות מצד אנשי כוחות הביטחון כלפי תושבי השכונה הפלסטינים. בחצי השנה הראשונה להתנחלות בשכונת א-ראס תיעדו בצלם והאגודה לזכויות האזרח מקרים רבים של אלימות ממין זה. בין השאר תועדו אירועים של מכות - באמצעות כלי נשק ובידיים, הטלת אימה באמצעות ירי ללא קליעים או איום בירי, גניבת רכוש והשחתתו, פגיעה ברכוש, חסימת מעבר ותקיפה מילולית תוך שימוש בקללות ובהערות גזעניות.

חיילים ומתנחלים על מרפסת ההתנחלות החדשה, 25.3.07.
חיילים ומתנחלים על מרפסת ההתנחלות החדשה, 25.3.07.

אחד האירועים החמורים שתועדו ארע ב-22.3.2007, שלושה ימים בלבד לאחר הקמת ההתנחלות, כאשר שוטרים הכו נמרצות את סעדי ג'עברי, בן 18 תושב חברון, ולאחר מכן העבירו אותו לידי חיילים שהמשיכו להכותו בהשתתפות מתנחל. בעדותו מסר ג'עברי לבצלם:

הלכתי הביתה יחד עם חבר שלי... שוטרי משמר הגבול אסרו עלינו לעבור ליד הבית שהמתנחלים השתלטו עליו. התעקשתי שנעבור שם. אחד השוטרים אמר לי "בוא כדי שארשה לך לעבור". הוא לקח אותי אל מאחורי ג'יפ של משמר הגבול. היו בג'יפ שלושה שוטרים של משמר הגבול ושני חיילים... הם העמידו אותי ליד החלק האחורי של הג'יפ ושלושת השוטרים הכו אותי. אחד מהם הכה אותי בקת הרובה שלו ביד ימין. אחר בעט בי ברגל שמאל. אחד מהם תפס את היד שלי וטרק עליה את הדלת של הג'יפ. אחר כך שוטר של משמר הגבול דחף אותי על הדלת של הג'יפ ואני נפגעתי בראש, ליד האוזן הימנית שלי. אחד משוטרי משמר הגבול קרא לשני חיילים בסדיר ואמר להם "קחו אותו למקום יותר רחוק". הם הובילו אותי יותר קרוב לבית, למרחק של עשרה מטרים מהג'יפ, והכו אותי בתנועות קראטה בבטן ובכל הגוף. בזמן שהם הכו אותי, הגיע מתנחל מהבית של אל-ג'עברי ובעט ברגל שלי. התקיפה נמשכה בערך ארבעים דקות. אחר כך חייל הורה לי ללכת למקום שממנו באתי, ולא הרשה לי לעבור. הגעתי הביתה בשעה שמונה. הייתי מסוחרר ותשוש בגלל המכות.

פגיעה בחופש התנועה

נקודות התנחלות בעיר חברון והגבלות שמטיל הצבא על תנועת פלסטינים
נקודות התנחלות בעיר חברון והגבלות שמטיל הצבא על תנועת פלסטינים

בצבא טוענים כי לאחר הקמת ההתנחלות החדשה נשמר מערך האיסורים המקורי באזור ולא נוספו לו הגבלות על תנועת פלסטינים. בשטח המצב שונה: לאחר הקמת ההתנחלות הקימו כוחות הצבא מחסום חדש בשכונת א-ראס, בסמוך להתנחלות החדשה. המחסום מאויש 24 שעות ביממה, ורבים מהפלסטינים המבקשים לעבור במקום נדרשים לעבור בו בדיקה, כאשר חלקם - בעיקר צעירים - מעוכבים בו שוב ושוב. כמו כן, מאז הקמת ההתנחלות אוסר הצבא על פלסטינים לנוע בדרך העוברת ליד המסגד הסמוך למבנה ההתנחלות. באזור אף הותקן שער קבוע, והוקם בו מגדל תצפית.

ההגבלות החדשות על תנועת הפלסטינים בשכונת א-ראס נוספות על האיסור על תנועת כלי רכב פלסטינים בדרך המכונה "כביש קריית ארבע" המשתרעת מצפון לדרום ועוברת בשכונה זו. איסור זה נאכף כבר מאז תחילת האינתיפאדה השנייה בשנת 2000.

השער שהוקם בסמוך להתנחלות החדשה. צילום: מיכל צדיק, מחסום ווטש, 16.8.07.
השער שהוקם בסמוך להתנחלות החדשה. צילום: מיכל צדיק, מחסום ווטש, 16.8.07.

סיכום

עם הקמת ההתנחלות החדשה בשכונת א-ראס הפכו החיים בה, שהיו עוד קודם לכן קשים ביותר, לנטל קשה מנשוא. בחודשים האחרונים נאלצו משפחות פלסטיניות שההתנחלות הוקמה בסמוך לבתיהן להציב גדרות תיל וחומות במטרה למנוע ממתנחלים לפלוש וכדי להגן על בני הבית מפני יידוי אבנים ובקבוקים. כמו כן, תושבים רבים הפסיקו להחנות את כלי הרכב שלהם בסביבות ההתנחלות מחשש לחבלה על-ידי מתנחלים או על-ידי כוחות צבא ומשטרה.

בשכונות אחרות של מרכז חברון שבהן הוקמו התנחלויות, הביא מכלול הפגיעות בזכויות האדם של התושבים הפלסטינים לגירושם של רבים. ישנו חשש כי עם התמשכות רצף הפגיעות הקשות, לרבים לא תיוותר אפשרות זולת נטישתה של השכונה. ככל שתוחמרנה הגבלות התנועה באזור זה, כן תתרחב הפגיעה לכל העיר חברון, שכן ההתנחלות החדשה בשכונת א-ראס משלימה רצף של נקודות התנחלות מקריית ארבע שבמזרח ועד לשכונת תל רומיידה שבמערב.

ישראל חייבת לפנות את מבנה ההתנחלות באופן מיידי, ללא תלות בשאלה האם מי מבין המתנחלים רכש אותו.