הפרת זכויות האדם של פלסטינים
בידי פלסטינים

 
הפרות חמורות של זכויות האדם בעימותים פנים פלסטיניים
פגיעה בחשודים בשיתוף פעולה עם ישראל
עונש מוות ברשות הפלסטינית
דיווחים בנושא
נתוני הרוגים
פרסומים בנושא
   
העתירה באתר האגודה לזכויות האזרח
מידע נוסף בנושא באתר המרכז הפלסטיני לזכויות האדם (PCHR)
הודעה לעיתונות שפרסם ארגון Human Rights Watch בנושא
   

 

4.8.08: עימותים בין פלגים פלסטיניים ברצועת עזה ובגדה המערבית

13 חודשים לאחר השתלטות חמאס על רצועת עזה התחדשו העימותים האלימים בין הפלגים הפלסטינים באזור זה ובגדה המערבית. ההסלמה במצב באה בעקבות פיצוץ בבית קפה בעיר עזה ב-25.7.08, שבו נהרגו ילדה בת ארבע וחמישה אנשי חמאס. על-פי דיווחים, במהלך העימותים נהרגו שמונה אנשי פתח, שני שוטרים של שלטון חמאס ואדם נוסף, ונפצעו למעלה ממאה בני אדם, שחלקם לא נטלו חלק בלחימה. בין הפצועים גם 17 קטינים.

ארגונים לזכויות האדם דיווחו כי מאז הפיצוץ ביצעו כוחות הביטחון של חמאס ברצועת עזה ושל פתח בגדה המערבית הפרות חמורות של זכויות האדם. בין היתר דווח על מעצרים המוניים של אנשי הפלג היריב ושל תומכיו, שככל הנראה בוצעו באופן שרירותי ועל יסוד השתייכות פוליטית. כן דווח על שימוש באלימות קשה במהלך ביצוע מעצרים ועל התעללות ועינויים בחקירת עצירים. כוחות משני הפלגים העיקריים אף ניסו, על-פי דיווחים, לפגוע בדרכים שונות בחופש המידע ובחופש הביטוי: עצרו עיתונאים ואסרו על התכנסויות פוליטיות.

המשפט הבינלאומי מחייב הן את השלטון הפלסטיני ברצועה והן את הרשות הפלסטינית בגדה, אף כי אין הם צד לאמנות הבינלאומיות, לכבד את זכויות האדם של תושבי אזורים אלה. כך למשל, על גופי השלטון לשמור על שלמות גופם וכבודם של עצירים. בשום מקרה אין לענות עצירים. אנשי כוחות ביטחון או חברי מיליציות שהורו על מעשים ממין אלה או ביצעו אותם חייבים לתת על כך את הדין.

ב-2 באוגוסט, בעקבות האירועים בעזה, נמלטו לישראל תחת אש 188 בני אדם, בהם קטינים ו-22 פצועים. הצבא אפשר את כניסתם לשטח ישראל, אך למחרת, ב-3 באוגוסט, החזיר 32 מהם לרצועה. כלי התקשורת דיווחו כי המוחזרים נעצרו בידי חמאס. האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ בדרישה כי יורה לצבא להפסיק את החזרתם של מבקשי המקלט לעזה, משום שנשקפת להם סכנה. בעתירה נאמר כי "החזרתם של מבקשי מקלט והעמדת חייהם, שלומם וחירותם בסכנה הינן מן ההפרות הבוטות והחמורות ביותר של זכויות האדם. הן עומדות בניגוד לדין בישראל, להוראות משפט העמים ולמוסר האנושי". לאחר הגשת העתירה הוחלט במערכת הביטחון הישראלית להפסיק את החזרת הפלסטינים לעזה ולהעביר לגדה המערבית כ-150 פלסטינים שטרם הוחזרו לעזה.